Hilvertocht 2019

Fietsplezier voor iedereen op zondag 8 september

Bezoekerscentrum de Flierefluiter in het Groot Loo is bij de 23ste Hilvertocht de start- en finishlocatie.

Zondag 8 september 2019 wordt de Hilvertocht verreden. Startpunt is Bezoekerscentrum de Flierefluiter aan het Groot Loo. Het is de 24ste editie van deze fietshappening. Wie jaren achtereen een evenement organiseert bouwt een schat aan ervaringen op. Je kunt ook zeggen, die leert ervan. Wat de veiligheid betreft: waar laat je de mensen fietsen èn waar juist niet. Bijvoorbeeld: een smal fietspad door een natuurgebied; nee, liever niet. Niet vanwege de natuur, maar een smal fietspad is een bron van ergernis voor elke groep die het smalle pad in bezit neemt. Mensen inhalen en van tegemoetkomers de ruimte krijgen wordt door alle categorieën als bron van frustratie aangemerkt. En frustratie bederft het fietsplezier.
Wat het plezier wel bevordert zijn de keuzen in afstanden en de variabele vertrektijden. De ervaring leert dat iedere afstand zijn eigen doelgroep creëert. De 45 km is bij senioren een geliefde afstand. De 100 km is intrek bij groepen die op zondagmorgen kilometers willen maken tegen een straf tempo. Zondagfietsers rijden de 25. De 75 is een afstand voor fietsers die de 100 net iets te lang vinden ofvoor deelnemers die er de hele dag voor uittrekken. Kortom fietsen, al of niet op de e-bike en regelmatig aanleggen.
De Hilvertocht onderscheidt zich door de zorg die aan de routes besteed wordt. Dat betekent rustige wegen door het fraaie achterland van Hilvarenbeek. Het tweede aspect is de beveiliging van de routes. Pijlen, splitsingsborden en schildjes die bevestigen dat je op de gekozen route zit. Het derde aspect is de hulp die geboden wordt aan fiets en fietser. Die hulp is op afroep beschikbaar.
Ik noem nog twee punten die de Hilvertocht aantrekkelijk maken. De deelnemer betaalt maximaal € 5. Leeftijd, afstand en lidmaatschap van de NTFU doen de prijs dalen. Ter vergelijking: in een dorp verderop kost deelname aan een gelijksoortig evenement minimaal € 20. En dan kent de Hilvertocht , als kers op de taart, een gratis loterij.
Wat is er leuk aan fietsen? Doe op de tweede zondag van september mee aan de Hilvertocht en ervaar het zelf. Je hoeft er geen boek over te schrijven zoals een lid van de organisatie deed. Mooi boek zeggen de mensen die het gelezen hebben.

voor routebeschrijvingen klik hier