Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zomertocht

20 augustus 09:00 16:00

Wegroute met verplaatsing, 100 km.
uitloopdatum: zaterdag 27 augustus.
 

De Zomertocht voor de racefietsers 2022

Voor de Zomertocht op de weg is dit jaar gekozen voor een wat langere verplaatsing. We gaan naar een deel van het land waar de meeste RTCH-ers nog nooit gefietst hebben.

We starten in Bergen (N-H). Meteen vanaf de parkeerplaats trekken we de duinen in. De eerste kilometers gaan op en af over oude duin-klinkerwegen over deels beboste, deels ook met heide begroeide heuvels. Vervolgens nemen we een uitstekend geasfalteerd fietspad richting Egmond-Binnen. Bij Gasterij ’t Woud slaan we rechtsaf en klimmen we richting de open duinen tussen Egmond en Bergen aan Zee. Met wat geluk treffen we hier in het wild lopende paarden en Schotse Hooglanders. De heuvels zijn er hoog en zij bieden prachtige panorama’s van het omliggende landschap (en de zee). Eenmaal in Bergen aan Zee verandert het karakter van de duinen. Tussen Bergen aan Zee en het verderop gelegen Schoorl is in het verleden een pyromaan actief geweest. Dit heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de natuur hier. De vroegere schelpenpaden zijn vervangen door brede betonbanen (brandweerwagen breed), waarop het heerlijk fietsen is. Deze paden slingeren zich tussen de prachtige, ‘wandelende’ zandduinen door richting Camperduin. Hier verlaten we voor even het breedste duingebied van Europa en rijden langs de zeekant van de heringerichte Hondsbossche Zeewering naar Petten. Vandaar gaat het naar Callantsoog (helaas staan de uitgestrekte bollenvelden in deze tijd van het jaar niet meer in bloei), waar we opnieuw de duinen inrijden richting Groote Keeten. De duinen hier zijn weer heel anders van aard, met meer lage plantengroei, duinbessen etc. Even voorbij Groote Keeten verlaten we de duinen en trekken de polder in richting ’t Zand, waar we pauzeren voor een hapje en een drankje.

Na de lunch fietsen we zuidwaarts langs vaarten en oer-Hollandse, rietgedekte molens en via een vogelreservaat (luidruchtige sterns etc.) komen we weer uit bij de hoge duinen van Groet en Schoorl. Hier begint dan het laatste stuk van onze tocht. Geniet van de prachtige duinen, het unieke landschap, want voor je het weet naderen we via de bossen weer de Breelaan in Bergen, waar we zo’n 95 km eerder met onze tocht begonnen zijn. Op de kop van het parkeerterrein waar onze auto’s staan bevindt zich Duinvermaak, een sfeervol 19e -eeuws pannenkoekenhuis, waar heerlijke pannenkoeken worden gebakken. Wellicht een idee om hier nog even aan te leggen alvorens de thuisreis te aanvaarden, na een naar verwachting zeer geslaagde Zomertocht 2022 in Noord-Holland.

Namens de wegcommissie

Jan Henebiens

 
 

 

Gegevens

Datum:
20 augustus
Tijd:
09:00 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

wegcommissie